Harusmuze 001

Harusmuze 001 – 18 – KU – 16/06/2018

“onder aan de berg schiet de koude wind”

  – 蠱 – koe – ‘bederf’

 

Over het Harusmuze programma

Er werd op voorgeschreven wijze een ‘Werkende Invocatie van de Muze’ aangemaakt (WIM: de benaming vormt afgekort dit letterwoord als eerbetoon aan de in 2018 overleden milieu-activist Wim Merckx, een zeer sympathieke, eervolle en gedreven man die ik mocht kennen).

De W.I.M. van 14/06/2018

Die WIM is een geheel van vlekken die met enige welwillendheid de contouren van een vrouwentorso heeft,  doet wat aan de Venus van Milo denken. Het werk hangt aan het voeteneinde van mijn bed.

Elke ochtend bij het ontwaken maak ik in bed een tekening, zwart op wit in houtskool, potlood, pastel of crayon. Na het opstaan voeg ik daar kleur aan toe, indien de tekening dat lijkt te vereisen.

In de tekening probeer ik beelden uit de droom van die nacht te verwerken, maar vaak herinner ik mij niets. Het staren naar de WIM helpt bij het vinden van inspiratie (vandaar ook haar benaming, tiens).

Bij de koffie, met de gemaakte, ingekleurde tekening voor mij, raadpleeg ik dan het I Tching orakel op de klassieke wijze met de 50 duizendbladstokjes.
De bedoeling is dan dat ik aan de hand van de omschrijving bij  het gevormde hexigram, inclusief de veranderende lijnen, een titel (/bijschrift/tekstje) bedenk voor de tekening van de dag.

de titelbepaling van de dagelijkse Harusmuze

Op deze manier combineert het Harusmuzeprogramma klassieke devinatietechnieken met een toch lichtjes Jungiaans aandoende raadpleging van de onderbewuste fantasie.

Deze ochtendmeditatie vormt steevast het meest aangename gedeelte van de dag en de raadgevingen die ik in de titels tot stand laat komen helpen mij enorm in mijn streven naar geestelijke rust, tevredenheid en algemene creatieve opening voor het Gebeuren in en rond mijzelf, een zelf waarvan ik de ontzettend trage maar uiteindelijk sowieso algehele oplossing in alle vrede mag beleven.

Het Harusmuzeprogramma vormt samen met het Meditatief Schrijven op dit ogenblik de kern van mijn persoonlijke de-ontologiseringspraktijk, een sanering die het ideaal van het Niet-Zijn nastreeft.

De benaming van het programma komt van ‘haruspex’, zie aldaar…

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d bloggers liken dit: